25 August 2010
Keladi...makin PUPUS
Siapa tahu nama pokok ini?.....saya panggilnya keladi kemoyen. Nama saintifiknya saya pun tidak tahu. Mungkin nama ditempat anda pun lain..Walauapapun pokok ini sudah makin pupus. Susah nak dapat walaupun di kampung malahan lagi di bandar. Apa yang penting pokok ini banyak khasiatnya. Saya difahamkan ia biasanya dimakan oleh orang lepas bersalin dan juga boleh di buat ulam. Yang boleh dimakan adalah pucuknya. Pucuknya berbau wangi...jika hendak makan kenalah rebus atau celur terlebih dahulu...sungguh sedap dibuat ulam. Ia berbau wangi dan boleh dimakan oleh sesiapa sahaja...Saya tanam ini pun untuk dibuat ulam.
Labels:
Ulam
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
sedap ke??
ReplyDeletetak gatal ke kalau mkn?.
hehe~
sedap...memang tk gatal
ReplyDeletecicah sambal lg sedap.